2016. december 4., vasárnap

Töpörtyűs pogácsa

Újra a darált töpörtyűvel foglalkozzunk egy kicsit.
A többség nem kedveli elkészíteni a töpörtyűs pogácsát de enni viszont mindenki szereti.
Hát pedig csak neki kell kezdeni az elkészítésének, majd szinte repül az idő. Egy pár pillanat és már lehet is enni az első kisült pogácsákat.
De lássuk, hogy mink hogy csináljuk.

1kg liszthez 30-40 dkg töpörtyű, 5dkg élesztő, evőkanál cukor, fél liter tej, 1 evőkanál só, 2 tojás sárgája, 10 dkg vaj, kávéskanál bors, tojás a tetejéhez való kenéshez.
A lisztet a margarinnal összekeverjük, majd a tojások sárgáját és 2 teáskanál sót belekeverünk. A fél liter tejben felfuttatjuk az élesztőt a cukorral. Majd a tésztához öntjük. Rendesen kidolgozva (csomómentesre) dagasztjuk. És egy órára pihentetjük szobahőmérsékleten.

 A megkelt tésztát kb egy centisre nyújtjuk és a töpörtyűt rákenjük, A megkent tésztát sózzuk és borsózzuk.


Majd felhajtjuk az oldalait és  pihentetjük egy fél órát letakarva.

Pihentetés után újra nyújtjuk és újra hajtogatjuk. Majd újabb fél óra pihentetés.

Végezetül kinyújtjuk a tésztát szintén egy centis vastagságra és  pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. Egy vékonyan zsírozott tepsiben rendezzük a nyers tésztát. A sütés előtt megkenjük felvert tojással.



Egy jó meleg sütőben 20-30 perc alatt készre sütjük. A kész pogácsákat  lekenhetjük tejjel a kiszáradás elkerülése miatt. És egy pár percre pihentetjük letakart konyharuhával.

És már lehet is fogyasztani. Magában is jó de nehezebb levesekhez is ajánlott. Mink bableveshez vagy gulyásleveshez szoktuk enni.
Jó étvágyat kívánok mindenkinek.






Again a little minced greaves deal.The majority does not like töpörtyűs prepare the cake, however, but everyone likes to eat.Well, it needs only to start the preparation and almost time flies. In a few moments, and you can also take the first pogárcsákat discharged.But let's see what else to do.1kg of flour 30-40 g greaves, 5dkg yeast tablespoons sugar, half a liter of milk, 1 tablespoon salt, 2 egg yolks, 10 g butter, teaspoon pepper, top with egg for lubrication.The flour was mixed with margarine and yolk and 2 teaspoons of salt mixed into the eggs. A half liter of milk felfuttatjuk the yeast with the sugar. Then poured into the dough. Normally developed (lumps) kneaded. And allowed to stand for one hour at room temperature.

 
The dough about an inch and provide Greaves Spread The dough smeared with salt and season with salt wine.Then folded the pages and let it rest for half an hour, covered.After resting provide folded over and over again. Then another half an hour standing time.Finally rolled out the dough-inch thickness and also a cake kiszaggatjuk chopper. In a thinly greased baking pan arrange the raw dough. Brush with beaten egg before baking.A good warm oven-fry for 20-30 minutes. The finished cakes with milk lekenhetjük to avoid dehydration. And a few minutes to rest covered with a tea towel.And it can also be consumed. This includes but is recommended for heavier soups is also good. Mink bean soup or gulyásleveshez we used to eat.I wish you all a good meal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése